Finałowy etap konkursu rozegrano 29 września w Poznaniu. To właśnie tam zmierzyły się reprezentacje kół gospodyń wiejskich z 16 województw. Podkarpacie reprezentowały gospodynie z Klęczan, które już na XIII Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie pokazały jurorom, że umieją doskonale gotować. Ich popisowe danie, czyli kaczka po klęczańsku, zawojowało serca i kubki smakowe komisji oraz uczestników imprezy. Jak wspominają Bitwę Regionów?
- Jesteśmy zadowolone, pomimo tego, że nie udało się nam zwyciężyć. Bardzo cieszymy się, że mogłyśmy tam
pojechać, bo warto było uczestniczyć w tak dużej imprezie - opowiada Beata Cyzio, przewodnicząca KGW Klęczany.
- Było wiele kół, dania były przygotowane w profesjonalny sposób. Naprawdę było warto, bo to dla nas zupełnie nowe doświadczenie - kontynuuje.
Pani Beata opowiada również, jak stresująca była ta sytuacja.
- Wylosowałyśmy ostatni numerek, komisja oceniała potrawy od godz. 10, a my zaprezentowałyśmy naszą kaczkę dopiero po 16. Nie nastawiałyśmy się na zwycięstwo, konkurencja była ogromna, ale ważne jest to, że miałyśmy dobrą prezentację swoich dań i występ artystyczny, który bardzo spodobał się widowni. Wszystkie wróciłyśmy do domów w dobrym humorze i dumne, że mogłyśmy reprezentować województwo podkarpackie na tak prestiżowej
imprezie - cieszy się przewodnicząca koła.
Gospodynie już teraz myślą o przyszłorocznej Bitwie Regionów i zastanawiają się, jaka potrawę zaprezentować. Wiedzą też, że z każdym rokiem konkurencja będzie coraz większa.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?