W skrócie
W serniku najważniejsze są dwie rzeczy. Delikatnie kwaskowaty smak i oczywiście konsystencja – gładka oraz puszysta. Wśród fanów tego ciasta są dwa obozy. Zwolennicy tradycji, którzy gardzą sernikiem, jeśli nie powstał z klasycznego, trzykrotnie zmielonego twarogu oraz ci, którzy używają do wypieku sera z wiaderka. Trudno dyskutować o gustach, fakty są jednak takie, że oba rodzaje serów dają nieco inny smak i konsystencję.
Sery na sernik – czym się różnią?
Jedną z najważniejszych różnic jest poziom zawartości tłuszczu. W różnych rodzajach serów białych waha się on od 4 do 26 proc. Może się wydawać, że niskotłuszczowy twaróg jest dobrym pomysłem na dietetyczny sernik. Niestety, nie tędy droga. Takie ciasto, o ile w ogóle się uda, będzie po prostu niesmaczne. Chcemy czy nie, to właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeżeli marzy nam się dietetyczne ciasto à la sernik, lepiej już postawić na wegański tofurnik niż oszukiwać się i kombinować z niskotłuszczowym twarogiem.
Zobacz także: 11 przepisów na pyszne serniki
Klasyczny sernik z twarogu
Nasze mamy i babcie piekły tradycyjny sernik z klasycznego twarogu. Najlepsze twarogi na sernik to ten tłusty lub półtłusty. Kluczową czynnością, wpływającą na konsystencję sernika, jest zmielenie twarogu w maszynce. Koniecznie trzykrotne! Inaczej pozostaną grudki. Twaróg na sernik można przepuścić także przez praskę do ziemniaków – tutaj również warto zrobić to trzy razy. Najszybszą metodą jest natomiast użycie blendera. W tym przypadku blendujemy ser aż będzie gładki. Niektórzy uznają, że najlepszym sposobem na uzyskanie gładkiej, ale puszystej masy, jest utarcie twarogu w makutrze. To oczywiście propozycja dla wytrwałych.
Wiele osób zaciekle broni teorii, że tylko użycie klasycznego twarogu, zapewni sernikowi idealną, puszystą konsystencję i smak. To jednak kwestia gustu.
Sernik z sera z wiaderka
Gotowy, zmielony ser z wiaderka to duże ułatwienie, a wszyscy, którzy z niego korzystają, doskonale wiedzą, że wychodzą z niego wspaniałe ciasta. Sernik z wiaderka ma bardziej kremową konsystencję niż sernik z twarogu. Oczywiście można się kłócić o brak wyczuwalnego aromatu tradycyjnego, białego sera, ale przecież nie każdy musi za nim przepadać. Jak wybrać ser z wiaderka? Dobry produkt tego typu nie powinien zawierać zbyt dużo serwatki. Najlepiej, jeśli w składzie znajduje się jedynie mleko pasteryzowane i kultury bakterii mlekowych. Nie ma też większego sensu wybierać sera o obniżonej zawartości tłuszczu. Konsystencja sera z wiaderka powinna być gęsta i zbita. Masa nie może spływać z łyżki. Część gotowych serów na sernik należy odsączyć przed użyciem. Ich objętość znacznie się wtedy zmniejsza i warto wziąć to pod uwagę przy pieczeniu.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?